Veelgestelde vragen

LUIERINZAMELING

Ik heb jonge kinderen in de luiers. Die luiers doe ik nu bij het restafval. Hoe moet dat na de invoering van Diftar?

Wij komen onze inwoners met kinderen ‘in de luiers’ tegemoet door de mogelijkheid om luiers apart van het restafval aan te bieden. Op een 30-tal plekken in onze gemeente komen speciale bovengrondse luiercontainers te staan.

Voor gezinnen met jonge kinderen betekent dit dat zij de hoeveelheid restafval aanzienlijk kunnen reduceren en daarmee ook het aantal keren dat ze restafval moeten aanbieden. Het gescheiden inleveren van luiers levert voor deze huishoudens een flinke kostenbesparing op.

Waar komen de speciale bovengrondse luiercontainers te staan?

Op een 30-tal plekken in onze gemeente komen speciale bovengrondse luiercontainers te staan. De containers worden bijvoorbeeld geplaatst in kinderrijke buurten, in de buurt van scholen en bij kinderdagverblijven.

Door de wereldwijde grondstoffencrisis is er een tekort aan staal, waardoor de containers niet op tijd worden geleverd. Area plaatst daarom eerst 10 containers. Naar verwachting zijn eind maart 2022 alle 30 luiercontainers geplaatst.

Hoe werken de speciale bovengrondse luiercontainers?

Alle containers krijgen een toegangscontrole om te voorkomen dat er ook ander afval in luiercontainers wordt gegooid. Ouders met kinderen in de luiers kunnen zich aanmelden bij de gemeente Emmen voor deze gratis mogelijkheid. Hiervoor kunnen zij een digitaal formulier invullen

Vervolgens wordt hun bestaande milieupas aangepast. Nu kan men met deze pas grof afval naar de milieustraat van Area brengen. Na de aanpassing kunnen ze met deze pas ook op alle locaties de speciale luiercontainer openen.

Hoe meld ik mij aan voor de speciale bovengrondse luiercontainers?

Alle luiercontainers in gemeente Emmen krijgen een toegangscontrole om te voorkomen dat er ook ander afval in wordt gegooid. Ouders met kinderen in de luiers kunnen zich aanmelden bij de gemeente Emmen voor deze gratis mogelijkheid. Hiervoor kunnen zij een digitaal aanmeldformulier invullen.

Vallen kinderluiers ook onder onvermijdbaar medisch afval?

Nee, dit is geen onvermijdbaar medisch afval. Voor onvermijdbaar medisch afval geldt een andere regeling. Voorbeelden van onvermijdbaar medisch afval zijn onder andere stoma-, incontinentie- en dialysemateriaal. Lees hier meer over de inzameling van onvermijdbaar medisch afval vanaf 1 januari 2022.

Is recycling van luiers ook mogelijk?

Er zijn verschillende ontwikkelingen op het gebied van recycling van luiers. Als er een methode wordt gevonden, kunnen we als gemeente Emmen direct daarvan gebruikmaken. We zijn dan al gewend aan deze nieuwe manier van inzamelen en hebben het inzamelsysteem hiervoor ingericht.